Aktuella priser för våra olika avtal hittar du på sidan Aktuellt elpris
Vallebygdens Elhandel AB har genom avtal påtagit sig ansvar att vara anvisad elleverantör för elkunder anslutna till Vallebygdens Energi Ekonomisk förenings elnät. Detta innebär att alla som är anslutna till Vallebygdens elnät är garanterad en elleverans. Om du inte aktivt har valt att ingå avtal om elpris får du ett så kallat anvisat pris. Det anvisade priset är vanligtvis ca 10 öre dyrare än vårat rörliga pris. Vi rekommenderar starkt att du aktivt väljer ett avtal. Ett anvisat avtal får enligt ellagen inte ha en längre uppsägningstid än 14 dagar.
Vallebygdens Elhandel erbjuder ett- två- treårs-avtal, och vintersäkringsavtal.
Vintersäkringsavtal innebär att du får ett fast pris under perioden 1 november tom 31 mars då statistiskt sett dessa månader brukar vara de dyraste. From 1 april övergår avtalet återigen till ett rörligt avtal med aktuellt månadsmedelspotpris. Om du redan har ett rörligt avtal med oss och vill vintersäkra så gör du det enkelt genom vårat formulär vallebygdens.se/teckna-elavtal/ eller så ringer du oss på 0511-64520 så hjälper vi dig att vintersäkra ditt avtal.
Du kan starta din vintersäkring 1 november, 1 december eller 1 januari. Oavsett när du startar din vintersäkring så gäller den fram till 31 mars. Från 1 april återgår du till ett rörligt avtal.
Du som inte är elhandelskund hos oss kan givetvis också vintersäkra ditt avtal med oss. Det gör du enkelt genom att fylla i formuläret ovan, eller ringa oss på 0511-64520.
Vi kan tyvärr inte veta på förhand hur de rörliga priserna kommer att utvecklas. Om din vintersäkring blir dyrare eller billigare än ett rörlig elpris under den tid du har vintersäkrat kan vi inte förutse. Skillnaden är att du med ett vintersäkrat avtal vet vilket elpris du kommer att få betala under dessa månader.
Tecknar du ett vintersäkrat pris med oss, binder du dig från det önskade startdatumet fram till 31 mars. Därefter får du återigen ett rörligt avtal med 30 dagars uppsägningstid.
När du tecknar avtal med oss har du alltid 14 kalenderdagars ångerrätt från att det du fått din bekräftelse.
Rörligt Elpris innebär att priset varierar från månad till månad. Priset fastställs i efterhand och gäller hela din förbrukning oavsett när du förbrukat elen. Priset består av vårat inköpspris för el, elcertifikat samt påslag 3,63 öre/kWh inkl moms. Vårt inköpspris grundar sig på medelvärdet av spotpriset på NordPool för den volym som levereras till anläggningar med Rörligt Elprisavtal, timme för timme. Det innebär att du som enskild kund kanske inte kan påverka priset så mycket genom att ändra din förbrukning. Men om många med dig gör det så påverkar det priset för alla er som tecknat Rörligt Elpris med oss.
Med ett Rörligt Timprisavtal får du ett unikt elpris som beräknas på din förbrukning. Priset består av vårt inköpspris för el, elcertifikat samt påslag 3,63 öre/kWh inkl moms. Detta avtal kan vara förmånligare om du både är en medveten elkonsument och har möjlighet att välja när du förbrukar din el. Vanligen är elpriserna lägre på nätter och helger.
För samtliga elavtal tillkommer en fast avgift på 300kr/år inkl moms.
Nyinflyttade under avtalsperioden: Kontakta kundtjänst
Det är oerhört svårt att råda i valet av avtal. Någon riktlinje kan vi dock våga oss på att ge:
Om man som kund vill ha trygghet och förutsägbarhet i sina elkostnader rekommenderar vi Fast Elpris. Om man istället är aktiv och följer med i elmarknaden samt är villig att ta risken för höga elpriser är Rörligt Elpris ett bra alternativ.
Har du blivit kontaktad av försäljare som säger sig kunna nästintill halvera din elkostnader? De lovar ett mycket bra avtal utan att veta vilket bolag eller avtal du har idag.
Vi listar här nedan några tips som kan vara bra att känna till:
– Ingen annan än du själv och vi som ditt nuvarande elbolag vet vilket sorts elavtal och pris du har. Telefonförsäljaren kan alltså inte veta om ditt elpris är högre eller lägre än det som säljaren erbjuder.
– Se upp när ni lämnar fullmakt via telefon, internet eller i butik så att inte fullmakten ger bolaget större befogenheter än vad som diskuterats. Att ge ett företag en fullmakt till byte av elbolag gör att du släpper kontrollen på vilket bolag och vilket sorts avtal din anläggning får.
– Det finns vissa förmedlingstjänster som gör upphandlingar och byten till ett annat elbolag åt dig. Detta låter bra men innebär tyvärr allt som oftast att de byter till det elbolag som erbjuder förmedlaren bäst ersättning.
– Riksdagen har beslutat om skriftlighetskrav när avtal tecknas genom telefonförsäljning. Kravet gäller från den 1 september 2018.
– Vid tecknande av elavtal via telefon gäller 14 dagars ångerrätt om säljaren ringt.
– Vissa elhandelsbolag hävdar att de samarbetar med nätbolag och lovar alla avgifter på en faktura. Det stämmer inte. Du får även i fortsättningen en faktura från Vallebygdens på nätavgift, förbrukningsavgift samt energiskatt.
Du som kund kan själv, genom ett eller ett par enkla telefonsamtal, kontrollera vilken typ av avtal och elbolag du vill ha. Behåll kontrollen och är du osäker på något kring hanteringen av elavtal finns alltid ditt elnätsföretag för rådgivning. Hör av dig till dem!
Dessutom finns även opartiska Konsumenternas energimarknadsbyrå till hands.