Elavtal / Priser

Du hittar elavtalet samt villkoren på sidan Villkor & Blanketter

Följande avtal gäller under perioden 2018-10-01 t.om  2021-09-30

1. Tre-årigt fast avtal till priset av 49,60/kWh. Totalt inkl. moms 62öre/kWh

2. Tre-årigt fast avtal Miljö El till det förmånliga priset av 50,40 öre/kWh. Totalt inkl. moms 63 öre/kWh

3. Rörligt avtal: SVKs medelspottpris + 2 öre exkl. kostnad för el-certifikat

4. Rörligt avtal Miljö El: SVKs medelspottpris +2,5 öre exkl. kostnad för el-certifikat

 Vallebygdens rörliga elpris 2021

Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec
56,56 61,13 44,29 41,19

Totalt rörligt elpris inkl. moms

Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec
70,70 76,41 54,28 51,48

Totalt rörligt elpris miljö-el inkl. moms

Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec
71,95 77,66 56,61 52,74

Vallebygdens Energi AB har genom avtal påtagit sig ansvar att vara anvisad elleverantör för elkunder anslutna till Vallebygdens Energi Ekonomisk förenings elnät. Genom detta avtal garanteras alla att ha elleverans i sin uttagspunkt även om ingen elleverantör valts .Kunden har då fått en anvisningsleverans och ett anvisningspris. Detta pris är ett högre än det pris du får när du tecknar avtal. Vi rekommenderar att du tecknar avtal.

Du som inte tecknar avtal betalar ett anvisningspris för elen, för närvarande ligger detta pris på 64,80 /kWh. Totalt inkl. moms 81 öre/kWh.

Nyinflyttade under avtalsperioden: Kontakta kundtjänst.

Vilket skall man välja?

Det är oerhört svårt att råda i valet av avtal. Någon riktlinje kan vi dock våga oss på att ge:
– Har man året runt boende i fastighet med eluppvärmning torde något av de fasta avtalen vara bäst.
– Sommarboende, lägenheter där man i huvudsak endast har hushållsström kan rörligt avtal vara lönsamt.

Ser man tillbaka historisk så har det varit lönsamt med rörligt avtal, men man måste vara medveten om att det kan bli dyrt vissa månader. Den senaste hösten 2019  och vinterns rikliga nederbörd har sänkt elpriset.

Fullmakt elhandel

Har du blivit kontaktad av försäljare som säger sig kunna nästintill halvera din elkostnader? De lovar ett mycket bra avtal utan att veta vilket bolag eller avtal du har idag.

Vi listar här nedan  några tips som kan vara bra att känna till:

– Ingen annan än du själv och vi som ditt nuvarande elbolag vet vilket sorts elavtal och pris du har. Telefonförsäljaren kan alltså inte veta om ditt elpris är högre eller lägre än det som säljaren erbjuder.

– Se upp när ni lämnar fullmakt via telefon, internet eller i butik så att inte fullmakten ger bolaget större befogenheter än vad som diskuterats. Att ge ett företag en fullmakt till byte av elbolag gör att du släpper kontrollen på vilket bolag och vilket sorts avtal din anläggning får.

– Det finns vissa förmedlingstjänster som gör upphandlingar och byten till ett annat elbolag åt dig. Detta låter bra men innebär tyvärr allt som oftast att de byter till det elbolag som erbjuder förmedlaren bäst ersättning.

– Riksdagen har beslutat om skriftlighetskrav när avtal tecknas genom telefonförsäljning. Kravet gäller från den 1 september 2018.

– Vid tecknande av elavtal via telefon gäller 14 dagars ångerrätt om säljaren ringt.

Vissa elhandelsbolag hävdar att de samarbetar med nätbolag och lovar alla avgifter på en faktura. Det stämmer inte. Du får även i fortsättningen en  faktura från Vallebygdens på nätavgift, förbrukningsavgift 19 öre kWh och energiskatten 35,60 öre kWh.

Du som kund kan själv, genom ett eller ett par enkla telefonsamtal, kontrollera vilken typ av avtal och elbolag du vill ha. Behåll kontrollen och är du osäker på något kring hanteringen av elavtal finns alltid ditt elnätsföretag för rådgivning. Hör av dig till dem!

Dessutom finns även opartiska Konsumenternas energimarknadsbyrå till hands.