2017-04-14

4 april 2017

Pilotprojekt Istrum:

Nästan på dagen 1 år efter att vi satte skopan i backen har vi nu helt gått över i driftsfasen, 15/4 2016 började vi gräva i Eggby, idag skriver vi 14/4 2017. I jämförelse med många andra VA projekt i samma storlek så är detta ett mycket gott och snabbt förfarande. Att det gått så bra beror i huvudsak på:

  • Ett bra förberedelsearbete, här har Vallebygdens hela tiden haft ett långsiktigt tänk och gett undertecknad möjlighet att förbereda oss alla så bra som möjligt. Det är lätt att springa iväg för fort bara för att alla vill framåt. Just tidsaspekten och att vi får arbeta strukturerat, ”lider” ju kommande projekt av, det är i stora projekt, som berör många, inte klokt att stressa för mycket. Vi hoppas ni som bor på övriga orter kan förstå detta och ha kvar ert tålamod.
  • Bra entreprenörer, företag som är kunniga och jobbar målmedvetet för att med bra kvailtè så snabbt så möjligt att sig i mål. Att ”städa upp” efter sig så att vi inte måste gå tillbaks mer än nödvändigt.
  • Stort arbete av administrationen, några som sällan figurerat utåt i projektet är de som håller ordning på den mängd av fakturor, kontrakt, checklistor, ansökningar, bidragsunderlag mm mm som ”vi får på köpet”. Therese, Cathrine, Eva och Pia är mer eller mindre ”plågade” av allt detta, de förtjänar ett stort tack.
  • Fastighetsägarna, att ni ställt upp och gjort ert, på ett bra sätt. Snälla, trevliga och måna om ert projekt.
  • Markägarna, samma som jag skriver om fastighetsägarna, samarbetet har funkat bra, visst, allt har inte gått enligt plan men tillsammans upplever åtminstone jag att vi kommit framåt på ett bra sätt.

Detta var de stora delarna, det finns såklart en mängd moment och människor som i stort och smått deltagit i projektet, ingen nämnd ingen glömd.

Slutreglering med fastighetsägarna dröjer tyvärr, det som kvarstår, och kommer så göra en tid, är utbetalningen av bredbandsbidraget, Länsstyrelsen/Jordbruksverket har aviserat att detta tar tid. Vi kalkylerade 135 000 kr fram till tomtgräns, ink moms för ett normalhushåll. Utan att lova för mycket så pekar det nedåt, sett från den summan.

Att vi nu går över till driftsfasen innebär att information ska ut till er fastighetsägare om hur ni ska använda er anläggning och vart ni vänder er vid problem. Ett utskick kommer ske snarast. Den informationen är viktig att ni ser till att den följer med fastigheten, vid en ev försäljning.

I korthet kommer driften att skötas så här:

Felanmälan VA

  • Dagtid, normal arbetsdag: Vallebygdens kundtjänst
  • Övrig tid Skara Energi, ett avtal har tecknats där de står för beredskap/jourtjänster

Men, och det är ett stort MEN, ni har ett eget ansvar i att inte ringa ”för allt”, ni kommer få ett flödesschema som beskriver vilka moment ni själva måste göra innan ni ringer på hjälp. Vi måste alla komma ihåg att ansvarsgränsen (för funktion och ekonomi) ligger i fastigheternas tomtgräns!

För er som inte färdigställt era egna arbeten inne på tomten är det nu hög tid att ni gör det, vi har också fått indikationer på att det är mycket på g nu i april och början av maj. Det är av stor vikt att vi faktiskt använder näten så som det är projekterat och tänkt. Ni som har problem vid själva installationen måste komma ihåg att där ska all kontakt ske med Vallebygdens, inte Skara Energi. Det är först när ni färdigställt era arbeten och fått det att funka som ni följer med över i driftsfasen.

Ovan nämns inte mycket om fiberarbetena, dessa fortgår dock och inkoppling sker löpande, vissa får vänta och då beror det ibland på att för få, som är anslutna till samma skåp, har färdigställt arbetena på sin egen tomt. Slangen är helt enkelt inte framme vid husväggen. Det blir ineffektivt och dyrt om vi ska kasta oss fram och tillbaks i området så fort någon grävt fram sin slang på tomten. Man får då vänta tills fler har blivit klara. Vi ber om förståelse för detta.

Konstiga beteende i området? Vallebygdens kommer initialt att hämta in vattenförbrukningsvärdena med att köra bil i området (med en liten antenn på taket). Detta sker i början av: januari, april, juli och oktober. Bilfärden går långsamt och vi stannar på lite udda ställen och står där i några minuter. Vi kommer också köra fram på en del gårdsplaner för att vända. Arbetet ska i huvudsak ske på vanlig arbetstid men kanske undrar ni ändå vad som händer. Bilen kommer troligen inte vara en ” målad Vallebygdsbil”.

Hementreprenörerna har i stort skött sina arbeten bra, vi har haft några stycken installationsfel men tycker att de, i förhållande till antalet avloppspumpar som grävts ned, varit relativt få. Ett axplock av vad undertecknad fått till sig:

  • För hårt packat runt utgående 40 mm avloppsslang, mynnar ut i att det varit svårt att få själva pumpmotorn på plats.
  • Glömt att trycka ner frostskyddet i den gröna tanken, en pump har frusit, med stopp som följd.
  • Vid återställningen i trädgården har man fyllt upp med jord lite för högt upp runt den svarta vattenmätarbrunnen och den gröna avloppstanken. Här kan ni fastighetsägare göra en insats genom att kolla detta. Det finns markeringar på båda brunnarna hur högt upp marknivån ska vara. Man vill inte riskera att få in ytvatten som drar med sig smuts och skräp ner i brunnarna. Om det är för hög nivå på marken, ta bort lite. Marken ska slutta bort från tankarna.
  • Otydligt vilken av entreprenörerna som ansvarar för att avloppet verkligen fungerar. Det är en värre nöt att knäcka. Är det elektriker, rörfirman eller grävaren? Här har ni som beställare något att tänka på, om ni lejer in tre olika firmor, vem gör slutkontrollen och ser att avloppsvattnet verkligen pumpas bort?

Samtliga fel ovan har rättats till, de gånger projektet varit inblandade har vi valt att inte lägga den kostnaden hos specifik entreprenör eller fastighetsägare, det har varit små insatser hittills.

Storekullen:

Efter påskhelgen börjar vi gräva, vi startar vid Ljungstorps bygdegård och tar oss upp mot Storekullen. Entreprenör är Thomas Nielsen Gräv och det är en av de två entreprenörer vi hade i Istrum, således så är kunskapen god om hur vi ska göra.

Ni kommer samtidigt som VA och fiber också få en del nya elledningar i området, nedgrävda istället för luftburna. Den förbättringen kommer många av Vallebygdens kunder att märka då elavbrotten förväntas minska. Vidare så har Bengt Larsson stärkt upp organisationen som projektledare för VA, Fiber och El, han kommer synas en del uppe hos er i Storekullen.

Övriga områden/projekt:

Vallebygdens tittar, och har hela tiden tittat, på vilket nästa område ska bli. Som ni tidigare kunnat läsa så finns det pågående kontakter i områdena Öglunda och Norra Lundby, med kommuner, detta arbete fortgår. De kontakterna/besluten spelar också roll för Kyrkebo och delvis för Hålltorp, inte så mycket för Överbo.

Föregående:

Dina behov - Vår drivkraft

© 2011 – 2023 Vallebygdens. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB
chevron-downarrow-right