Mars 2016

24 mars 2016

 

 

2016-03-24

Förra informationen innehöll en tabell som var svårtydd, färgerna i tabellen hade ramlat bort så den gav inte någon information, forstätt hålla utkik på hemsidan så kommer tabellen i rätt form inom kort!

 

Projekt Istrum:

ÄNDRING!!!! Fibermötet ska inte vara på Kristi himmelfärdsdag! Vi ändrar till 4/5 istället, 18.00 i Istrums sporthall!!! Hjälp oss att föra budskapet vidare. Fastbit kommer att delta.

Vi är inne i ett mycket hektiskt skede då alla bitar ska falla på plats inför grävstarten, om det dröjer med besked i vissa frågor ni ställt så beror det på just det. Ni kommer få svar så småningom, stört på sent i april om inget hänt.

Detta är nytt:

Upphandlingen av entreprenörer är klar, denna utföll så att norra stammen (Eggby-Gröna Lund) byggs av Thomas Nielsen Grävning, stammen som vänder ut mot Istrums by byggs av NLE Johan Andersson AB. Detta gör att vi kan starta etappen mot Istrum innan norra stammen är färdigbyggd. Bra för oss alla då vi snabbare kommer i mål. Det förändrar däremot tid och betalplan vilket framgår av nedan:

Observera att entreprenaden kan gå fortare eller långsammare än vi klarar att gissa oss till, de planerade inbetalningsdatumen kan därför avvika.

 

 

 

Grävstart för norra stammen är planerad till mitten av april, start sker i Eggby, Istrums-stammen startar upp kring 1/5 i en punkt ungefär mellan gården Bro och Rosenhill. För att skona markägare försöker vi få till en del grävning över vallar i ett tidigt skede, det gynnar oss alla då det på olika sätt bara kostar pengar att ”förstöra gröda”. Ju längre in i projektet vi kommer, desto svårare kan det dock vara att anpassa sig till detta, vi får göra vårt bästa, tillsammans.

 

Hembesöken i Istrum är nu avklarade, ni som rör er i trakten ser nu ett antal märkkäppar med grönmålad topp, käppen visar på överlämningspunkten mellan Stamnätet och Fastighetsdelen (ansvarsgränsen mellan de båda). Vid käppen kommer projektet gräva ned vattenmätarbrunnen och släppa upp de tre systemens slangar (Vatten-Avlopp-Bredband), från den punkten tar ni själva över.

De arbeten som ska ske på er egen tomt har vi lovat att hjälpa till med, inom kort har vi information/utbildning av ett antal hementreprenörer, i Istrums sporthall. Intresset har varit stort, totalt har ett 25 tal företag bjudits in på er uppmaning eller att de själva hört av sig (grävare/elektriker/rörfirmor). I slutet av april bör den kompletta listan vara klar för publicering, därefter är ni välkomna att börja prata med firmorna.

 

Viktigt: Vallebygdens gör ingen kontroll av att de entreprenörer ni velat att vi bjuder in, har erforderliga tillstånd/försäkringar/körkort etc som behövs, det är en sak mellan entreprenörerna och ni som blir beställare av tjänsterna.

Påminnelse: Vi ber er att lämna i materialbeställningsblanketten, den delades ut på stormötet i Istrum och lämnas in enligt anvisningen (blanketten heter ”Bilaga 12”). På blanketten beställer ni er avloppspump mm.

 

Övriga Projekt:

Samtliga 4 tänkta, kommande projekt: Öglunda, Norra Lundby, Storekullen och det numera sammanslagna projektet Hålltorp/Överbo, är nu i det läget att man ”Definitivanmäler” sig. Vi får in blanketter mest varje dag så något samlat grepp har vi inte, det fyller dock på hela tiden. Vi hoppas hinna sammanställa under april månad.

 

Nytt projekt:

Området runt Kyrkebo-Drottningskullen har vi nu också haft stormöte med, hur det ändar vet vi inte förrän kring 1/5, däremot kan man konstatera att det finns flera möjligheter att ansluta er, om ni vill det. Antingen via Hålltorps/Överbo projektet eller ett utökat Öglunda projekt, eller varför inte uppdelat på båda. Beroende på hur många och vilka som vill vara med så får en projektering visa på vad som blir bäst och billigast, för ”Kyrkeboborna” och för det projekt som får dem till sig.

 

Ännu fler nya Projekt?:

Stenum skrevs det om senast, det ligger i väntläge ännu då vi uppfattar att inte tillräckligt stort intresse finns. Det kan dock hända saker i grannbyn Härlunda som gör att frågan kommer upp på bordet. Ett eventuellt Härlunda-projekt är dock inte något som Vallebygdens ska utföra.

 

Richard Löfving, projektledare

richard@richardlofving.se

2016-03-01

Projekt Istrum:

ÄNDRING!!!! Fibermötet ska inte vara på Kristi himmelfärdsdag! Vi ändrar till 4/5 istället, 18.00 i Istrums sporthall!!! Hjälp oss att föra budskapet vidare.

Hembesöken är nu bokade och samtliga i Istrumprojektet ska ha fått en tid tilldelad, kolla av era maillådor. Vi besöker alla, oavsett om ni kan närvara eller inte, vi placerar en käpp där vi tycker att vattenmätarbrunnen ska placeras, Avloppsslangen och fiberslangen kommer avslutas intill brunnen. Har ni inte kunnat delta och vill diskutera käppens placering så hör ni av er till undertecknad.

Upphandling av entreprenörer pågår i detta nu. Bör vara klart någon vecka in i mars. Vi kommer meddela resultatet på denna sida.

Utredning kring rutiner och utrustning för automatisk vattenmätaravläsning pågår.

Hementreprenörsdag är nu bokad till fredagen 8/4. Vallebygdens bjuder in de ni har gett oss tips om. När informationsdagen är genomförd läggs en kontaktlista upp på hemsidan, ni väljer fritt ur den. Ta kontakter tidigt och boka upp era entreprenörer, det är givetvis svårt att boka specifika dagar så här tidigt, på något sätt får ni komma överens om att jobbet ska göras och att ni ropar av när det är dags. Mötet är i första hand till för entreprenörer, vi har begränsat med plats och tid för er boende, denna dag.

Just nu, av er anmälda hementreprenörer:

Grävare/markentreprenörer (med reservation för deras riktiga firmanamn):

  • Anders Vestberg, Skövde
  • Barkins, Lovene
  • E Andersson Bygg och skog, Skärv
  • Emilsson, Härlunda
  • Fentab, Kristian Magnusson, Falköping (gräv+rörmokeri)
  • Gerhardssons Rörmontage, Eggby  (både gräv+rörmokeri)
  • Jan Hassel, Vinninga
  • Mark och Grävtjänst Timmersdala, Richard Johansson
  • MOAB, Markus Olsson, Broddetorp
  • NLE Norra Lundby Entreprenad, Axvall
  • Påvagårdens gräv, Stenstorp
  • Sten Hoffman, Broddetorp
  • Thomas Nielsen, Skara
  • Övergårdens minigräv, Gudhem, Johan Svensson

 

Elektriker:

  • Axvalls Elinstallationer
  • Inges El och Teknik, Skövde
  • NE Johanssons El, Falköping
  • Vallebygdens Elektriska, Axvall

 

VVS/Rörfirmor:

  • Erik Rydbergs Rör, Väring
  • Friggeråkers Rör, Falköping
  • Påhlmans rör, Istrum
  • Wallgrens Rör, Skara

 

En fråga kommer att ställas till entreprenörerna om de är villiga att bli ”totalentreprenörer” för era arbeten, med det menas att ni gör affär med en part och att denne ser till att boka firmor som jobbar ”under totalentreprenören”. Detta kan vara en bra lösning för er som inte kan eller vill samordna jobben med flera firmor. Ansvaret ska då, odelat finnas hos den ni väljer som ”totalentreprenör”, i en sån lösning är det viktigt att den valda firman verkligen tar allt ansvar och att man har gjort upp det innan.

Viktigt: Vallebygdens gör ingen kontroll av att de entreprenörer ni velat att vi bjuder in, har erforderliga tillstånd/försäkringar/körkort etc som behövs, det är en sak mellan entreprenörerna och ni som blir beställare av tjänsterna.

Observera att tiden för att hinna bjuda in entreprenörer rinner ut 2 mars.

 

Uppdaterad tid och betalplan Istrum:

 

Etappindelning Rev 160223

Projekt Istrum

Etapp 1 Eggby – Remningstorp
Etapp 2 Remningstorp - Gröna Lund
Etapp 3 (något oklar tidplan) Eggby - Istrums by
Etapp 4 (något oklar tidplan) Istrums by - Utanför byn (väster, öster och norr om)

2015

2016

Aktivitetsplan Rev 160223

Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov
Definitivanmälan inlämnad
Projektering/Upphandling/Tillstånd
Total projekttid
Grävstart Etapp 1
Etapp 1 klar
Påkoppling medlemmar Etapp 1
Grävstart Etapp 2
Etapp 2 klar
Påkoppling medlemmar Etapp 2
Grävstart Etapp 3 (osäker tidplan)
Etapp 3 klar
Påkoppling medlemmar Etapp 3
Grävstart Etapp 4 (osäker tidplan)
Etapp 4 klar
Påkoppling medlemmar Etapp 4
Färdigställande av projektet
Slutreglering medlemmar
Reservtid för projektet

2015

2016

Betalplan Rev 160223

Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov
Boende Etapp 1, planerad inbetaln.

5%

45%

45%

Slutr
Boende Etapp 2, planerad inbetaln.

5%

45%

45%

Slutr
Boende Etapp 3, planerad inbetaln.

5%

45%

45%

Slutr
Boende Etapp 4, planerad inbetaln.

5%

45%

45%

Slutr

Förtydligande Rev 160223

Första 45% betalningen följer etappens grävstart, exakt tidpunkt beslutas av Vallebygdens senare
45% är givetvis en peng, den är beräknad på den för projektet aktuella budgetsumman/per medlem
Observera att vissa betalar mer än 45% av budgetsumman, detta beror på en särtaxa som framförhandlats
Projektet Istrums Budgetsumma (Rev 150922) är 135 000 kr ink moms, i Anslutningsavgift (färdigt fram till tomtgräns)

 

 

På stormötet 30/1 kom frågan upp kring hur man gör om man vill tömma sitt hus på vatten, exempelvis sommarstugor som står utan tillsyn/underhållsvärme. Vi hade ingen lösning då, men det har vi nu. Vi kommer att instruera hementreprenörerna och visa hur lösningen ser ut. Kortfattat är det en ventil med påmonterad luftslang/luftventil (namnet blir avtappningsventil) som gör att man kan stänga inkommande vatten i vattenmätarbrunnen, ansluta en kompressor till avtappningsventilen, öppna kranarna inne i huset och trycka ut vattnet. Observera!! Var försiktiga och se till att kranar finns öppnade och att lufttrycket ni trycker in i huset kan komma ut någonstans. Lämna sedan det inkommande vattnet avstängt och återställ brunnen. Till våren kan ni då bara öppna inkommande vatten och så är allt som vanligt.

 

Stillastående vatten! Över tiden får vi se om detta blir ett problem eller inte, det känns inte så nu, vattenprover kommer att tas kontinuerligt av Vallebygdens. Däremot ska väl ni som lämnat huset för en längre tid, se till att spola ur vattnet ordentligt, detta ska ni göra varje gång ni besöker huset. Detta är ju egentligen ingen skillnad mot tidigare, stillastående vatten kan ju ta smak av slangen eller lukta lite konstigt, oavsett om det är egen brunn eller Vättervatten.

 

Övriga Projekt:

I rask takt har vi nu klarat av stormöten med 4 kommande projekt: Öglunda, Norra Lundby, Storekullen och det numera sammanslagna projektet Hålltorp/Överbo. Vi har uppfattat mötena som positiva och nu är det upp till er boende att Definitivanmäla er till projekten. Vi utför inga arbeten i dessa projekt innan anmälningstiden gått ut, men återkommer därefter med mer info.

 

 

Gäller alla Projekt:

På de stormöten vi haft senaste tiden, ”hemarbetsmöte” med Istrum, ”definitivanmälansmöte” för alla er andra, så har ett antal frågor varit frekventa, säkert har fler av er samma frågor så vi tar lite frågor-svar kring dessa, frågorna berör er alla i viss mån och svaren är desamma eftersom alla behandlas lika:

 

Fråga: Den siffra som nämndes om fast kostnad/driftspeng, för att vara ansluten till VA nätet, var att Skara Energi tar ut ca 250 kr i månaden och att Vallebygdens har planer på att ligga i närheten av det, i alla fall inte högre. Vad ska de pengarna täcka?

Svar: I huvudsak detta: - Avläsningskostnad vattenmätare, -Administration och fakturering, -Löpande underhåll av de centrala pumpstationerna, -Viss övervakning av de centrala delarna såsom larmer, -Vattenprover löpande, -Jourberedskap, -Peng för att klara akuta åtgärder, -Ledningsutsättning när någon vill gräva osv.

Vallebygdens behöver helt enkelt en viss tid på sig för att hitta exakt rätt nivå. Kostnaden för att driva näten kan i ganska stor mån påverkas av de boende. Sköter man sig vad gäller vad man återför till avloppsnätet så är mycket vunnet. Slipper vi gräva upp för att saker som spolats ned, och som inte hör till avloppet, proppar igen ledningarna, och att ingen kopplar dagvatten på avloppet så har vi kommit långt.

 

Fråga: Den budgetsumma för stamnätet som visades, hur trolig är den att den stämmer?

Svar: Utifrån det antal som intresseanmält sig och utifrån hur man i nuläget kan se grävlängder, centrala pumpstationer mm mm, så är det en på goda grunder antagen siffra. Vi väljer att kalla det budgetkalkyl eftersom vi självklart inte kan svara närmre än så här i det skede Öglunda-Hålltorp-Norra Lundby-Storekullen-Överbo befinner sig i. Vi får troligen bättre underlag när ni definitivanmält er och vi under tiden handlat upp Istrum.

Vallebygdens väljer att inte handla upp entreprenaden till ett fast pris då vi i en sådan variant lägger all risk på entreprenören, vilket denne då självfallet tar höjd för, det tror vi blir för dyrt för er, då blir det troligen inga projekt. När vi nu handlar upp Istrum gör vi det på ett sätt så att vi behåller en godtagbar nivå av risk på oss själva och en risknivå för entreprenören som vi bedömer gör att vi får betala rätt pris. Målet är att boende, Vallebygdens och entreprenören alla ska komma nöjda ur projektet, varken mer eller mindre. Entreprenören som blir vald i Istrum kan vi ju stöta på flera gånger och det ska kännas bra för båda parter i de fallen. Fullt ut vet vi vad det kostar först efter att allt är klart, det är den isen i magen som alla boende behöver ha.

 

Fråga: Den antagna kostnaden 50 000 kr för arbetena inne på egen tomt, kommer det räcka?

Svar: Det är också en antagen summa utifrån hur en normalfastighet brukar se ut, men självklart, detta kan skilja sig åt en del. Om man väljer att inte göra något alls, själv, så räcker det förmodligen inte. Att flytta saker som är i vägen, plocka bort sten efter grävningen, köra demonterade hydrofortankar till tippen, finåterställa grävningen och så i gräsfrö, är saker som man nog som minst bör klara av själv, och inte leja för. Har ni dessutom koll på vart era befintliga ledningar ligger, desto snabbare hittar grävaren dem och kan koppla på, att leta efter en vattenledning eller självfallsledning nere i marken, kan ta tid.

Prisbilden hos de av er föreslagna hementreprenörerna kan vi ju inte säga något om, det förhandlar ni själva, det kan ju också inverka på om ni klarar den antagna summan.

 

Fråga: Om större investeringar behöver göras i näten, som en havererad tryckstegringsstation eller om en ledning brister i en skarv, vem ska betala det?

Svar: Det blir Vallebygdens sak att bekosta detta, vad gäller tekniken har vi först och främst en garantitid vilket gör att vi köper oss tid att hinna bygga upp ett visst kapital. En ledningsskarv som ger sig, där är kommentaren att hela nätet svetsas (inga skruvkopplingar) och att entreprenören ska uppvisa ett godkänt tryckprov. Det känns därmed ganska osannolikt att ledningar ska brista. Om en ledning däremot grävs av så bekostas det oftast av den som grävt av, ledningarna skyddas av en ledningsrätt och läggs in på det som kallas Ledningskollen, alla som gräver i ett område har krav på sig att begära ledningsutsättning och Vallebygdens har krav på sig att inom några dagar märka ut ledningarna. Gräver man utan att ha gjort denna koll, riskerar man att få betala.

 

Fråga: Fiber, ska det behövas, jag har bra hastighet på min kopparlina!

Svar: I Skaraborgsbygden den 26/2 fanns ett bra reportage om vad som är på gång att hända med kopparnätet (sidan 7), försök få tag på den så ger det en bra bild av vad som sveper över våra trakter de närmsta åren. Det har också tidigare stått en artikel i Falköpings Tidning om detta. Initierade har vetat detta ganska länge men framförallt Telia har tidigare varit ganska diffusa, nu när de bestämt sig för att kopparnäten är för dyra att driva, så kommer det tyvärr som en kalldusch för många. Idag är inga datum satta för något av ”våra” projekt, vilket gör att vi borde hinna bygga klart allt innan det blir aktuellt med nedläggning av kopparnäten.

 

Fråga: När kommer projektet att genomföras i mina trakter?

Svar: Istrum drar igång i vår, därefter får gensvaret på definitivanmälan tala om vart vi bör börja. I ett projekt där deltagarantalet faller så riskerar vi att inte kunna stå för budgetsumman och då tänker vi att ni måste få information om detta och möjligen omvärdera er definitivanmälan, det kan fördröja just det projektet. Vi kommer inte skicka ut första fakturan i något område om vi inte känner oss bekväma med vad vi sagt tidigare.

För att ha koll på projekten så klarar vi inte att ha för många projekt igång samtidigt, det är närmast en garanti för att budgeten ska spricka. Vi måste få komma en bit i Istrum för att veta vad vi eventuellt behöver skruva på och hur krävande projekten blir, en del hänger också på vilken entreprenör som ”vinner” upphandlingen. En duktig entreprenör med god framförhållning kommer göra livet lättare för oss alla.

En annan sak som är viktig är också att i de trakter det finns samfällighetsföreningar för vatten, måste de få tid på sig att lösa detta. Som belastad fastighet i en samfällighet så är det inte bara att hoppa av den föreningen. Vi ber er som är berörda att snarast möjligt börja diskutera detta, ni har troligen årsmöten på gång och då bör detta absolut vara en av punkterna på dagordningen.

 

 

 

Nya Projekt?:

Undertecknad har fått spridda samtal om Stenum med omnejd, finns det intresse i området så prata gärna ihop er och kom in med en önskan om att Vallebygdens håller ett inledande informationsmöte. Alla nu beslutade projekt har inletts med ett lokalt arbete för att sondera intresset, viljan att förbättra V-A-B måste nog trots allt komma från er boende.

Ett möte med ett antal fastighetsägare kring Kyrkebo är också inplanerat, dessa skulle kunna ingå i Hålltorp-Överbo, till det får vi återkomma.

 

Richard Löfving, projektledare

richard@richardlofving.se

 

Föregående:
Nästa:

Dina behov - Vår drivkraft

© 2011 – 2024 Vallebygdens. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB
chevron-downarrow-right